Zapiekanka z kaszy kuskus jest nieco mniej pospolita w naszej kuchni, niż inne zapiekanki przyrządzane na bazie makaronu czy ziemniaków. Tymczasem potrafi ona zadziwić swym wyjątkowym smakiem niejednego smakosza dań jednogarnkowych.

zapiekanka z kaszy kuskus

Wiele nowoczesnych pań domu zapiekankę z dodatkiem kaszy kuskus przygotowuje z „resztek” znajdujących się lodówce. Jej podstawowy składnikiem jest kasza kuskus, którą łączy się z dowolnymi warzywami często zalegającymi w naszej lodówce. To proste danie można wykonać na wiele sposobów. Do przyrządzenia tradycyjnej zapiekanki potrzebujemy szklankę kaszy kuskus, którą przygotowujemy zgodnie z wytycznymi na opakowaniu. Kolejnym krokiem jest posiekanie i zeszklenie na oliwie z oliwek jednej cebuli. Następnie kroimy w ćwiartki jedną mała cukinię oraz jedną dużą marchewkę. Z kolei brokuł dzielimy na małe różyczki. Gdy cebula się zeszkli dodajemy do niej pozostałe warzywa i podsmażamy przez 10 minut. Ugotowaną kaszę kuskus mieszamy z warzywami z patelni, doprawiamy curry, pieprzem i solą, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego, posmarowanego olejem i zapiekamy. Zapiekanka z kaszy kuskus to doskonały pomysł na szybki oraz niezwykle błyskawiczny obiad. Jej smakiem zajadają się zarówno dzieci jak i osoby dorosłe.