Kaczkę można przyrządzić na wiele sposobów. Odpowiednio nadziana jabłkami czy pomarańczami jest przepyszna. Jeszcze lepiej smakuje jeśli przyrządzimy ją w specjalnym garnku rzymskim. Przed podaniem na stół nieco trudności gospodyni sprawia krojenie kaczki nadziewanej.

kaczka w garnku rzymskim

Garnek rzymski – to wygodne naczynie, w którym można przyrządzić pyszną, nadziewaną kaczkę. Jest ono wykonane z ceramiki nieszkliwionej, a do pieczenia używana jest para wodna bez dodatku tłuszczu. Przyrządzona kaczka w garnku rzymskim jest nie tylko przepyszna, ale również zdrowa i dietetyczna. Najlepiej smakuje kaczka z nadzieniem jabłkowym. Do jej przyrządzenia potrzebna jest jedna kaczka w całości, cztery soczyste jabłka i różne przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, oregano, majeranek oraz kolendra. Całą kaczkę nacieramy przyprawami zmieszanymi z łyżką oliwą i octu balsamicznego.

krojenie kaczki nadziewanej

Do jej środka wkładamy pokrojone na plastry jabłka, a następnie spinamy otwór wykałaczką. Następnie kaczkę układamy w naczyniu i podlewamy wodą. Upieczona kaczka w garnku rzymskim jest niezwykle soczysta i aromatyczna. Przed podaniem czeka nas krojenie kaczki nadziewanej. Nie jest to proste zadanie, ale przy pomocy odpowiednich narzędzi kuchennych pyszną, pokrojoną kaczką będą mogli zajadać się wszyscy domownicy.