W literaturze kulinarnej można znaleźć wiele przepisów na nalewki. Jednak mało który przepis dorównuje temu, z którego zrobiony jest oryginalny krupnik litewski. Można go podawać zarówno na zimo jak i na ciepło.
krupnik litewski przepis
Jego korzenie sięgają do odległego państwa litewskiego. Krupnik litewski przepis znajduje się w wielu książkach kucharskich. Do przygotowania krupnika będziemy potrzebować wcześniej ususzoną skórkę z jednego pomarańcza. Na początek wlewamy do garnka pół kilograma naturalnego miodu i dodajemy do niego przyprawy: pół przekrojonej na pół i posiekanej laski wanilii, kawałek (ok 2 cm) kory cynamonu, szczyptę mielonej gałki muszkatołowej, 5 ziaren ziela angielskiego oraz 5 goździków. Wszystkie składniki podgrzewamy na wolnym ogniu.
Gdy miód jest ciepły dolewamy do niego dwie szklanki wody i doprowadzamy do zagotowania. Następnie odstawiamy go na małą chwilkę do lekkiego przestygnięcia. Po chwili do syropu miodowego dolewamy spirytus oraz dodajemy ususzoną skórkę z pomarańczy. Krupnik przelewamy do słoja i odstawiamy w spokoju na dobę. Na koniec nie pozostaje nic innego jak przefiltrować krupnik i wlać do butelek. Trunek nadaje się do picia niemalże od razu. Krupnik litewski przepis jest niezwykle oryginalny, a nalewce tej nie dorównuje żaden trunek znajdujący się na półkach sklepowych.
Najnowsze komentarze