Pizza domowej roboty – czy warto?

Skoro czytasz ten artykuł, na pewno lubisz zajadać pizzę. Nic w tym dziwnego, pizza to sycące i po prostu smaczne danie, które trafia w gusta wielu osób. Zamiast wydawać pieniądze na ten specjał w pizzerii, spróbuj zrobić ją samodzielnie w domu. Domowa pizza to nic trudnego, na pewno zaoszczędzisz czas i pieniądze.

Przepis na domową pizzę

Przygotowywanie posiłków samodzielnie ma wiele zalet, a najważniejszą z nich jest dowolność. Można przecież dodać wszystko czego się pragnie, bawić się i eksperymentować ze smakiem. Dlatego właśnie warto chociaż raz spróbować wykonać pizzę samodzielnie. Przepis na pyszną domową pizzę znajdziesz właśnie tutaj. Do jej przygotowania potrzebujesz kilka składników:

  • gotowy spód do pizzy (przepyszne można kupić na przykład w sklepie Aldi),
  • kilka łyżek koncentratu pomidorowego,
  • ser żółty,
  • ulubione wędliny,
  • pieczarki,
  • puszka kukurydzy,
  • ząbek czosnku,
  • kilka plasterków cebuli,
  • dwie łyżki oregano.

Przygotowanie domowej pizzy rozpocznij od oczyszczenia, obrania i pokrojenia pieczarek. Następnie przygotuj spód do pizzy i rozsmaruj na nim koncentrat pomidorowy. Na tak przygotowany spód dodaj pieczarki, kukurydzę, czosnek, plasterki cebuli, oregano i ulubione wędliny. Całość obficie posyp startym wcześniej serem.
Przygotuj blaszkę wykładając ją papierem do pieczenia. Wstaw pizzę do rozgrzanego piekarnika, piecz ją przez około 25 minut, w temperaturze 200 stopni. Czas ten może być nieco krótszy albo dłuższy, zaglądaj więc co kilka minut do piekarnika, aby mieć pewność, że pizza się nie spali.

Podsumowanie

Niewątpliwą zaletą gotowania w domu jest to, iż wychodzi taniej a zarazem równie smacznie jak w pizzerii czy restauracji. Przygotowanie domowej pizzy nie wymaga ogromnych zdolności kulinarnych. Do tak przygotowanego dania warto dodawać różne składniki, dzięki czemu stworzysz przepis idealny, dostosowany do twoich oczekiwań. Warto dodać na przykład miks wędlin albo kilka rodzajów sera.