Mięso z kurczaka podstawą diety wielu ludzi.

Mięso z kurczaka jest najbardziej rozpowszechnionym gatunkiem wśród wszystkich mięs. Wpływa na to fakt, że jest ogólnie dostępne i szybkie w przygotowaniu, podane smakuje przeważnie wszystkim domownikom. Z tego powodu bardzo często gości na polskich stołach pod różnymi postaciami. Dobrze również łączy się z dużą ilością przypraw czy różnorodnych dodatków i może przez to znieść wiele eksperymentów kulinarnych. Poniżej przepis na kurczaka w troszkę innym niż zwykle się jada wydaniu – prostym i smakowitym, a jednocześnie w niecodziennym i nieco zaskakującym połączeniu. Warto wypróbować tę wersję.

KURCZAK W SEZAMIE.

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka
  • duża szczypta ulubionej przyprawy do kurczaka
  • 1/3 szkl. sezamu
  • 1/2 szkl. mleka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • szczypta soli i pieprzu
  • olej lub oliwa do smażenia.

Wykonanie:

  1. Filety z kurczaka kroimy na mniejsze, podłużne kawałki, posypujemy przyprawami.
  2. Przygotowujemy dwie miseczki: do jednej wlewamy mleko i możemy jeszcze dodać przyprawy do kurczaka, aby ściślej przyległa, jeśli nie stało się tak wcześniej.
  3. Do drugiej miseczki wsypujemy sezam i bułkę tartą, mieszamy.
  4. Każdy kawałek kurczaka maczamy w mleku i obtaczamy w mieszance bułki i sezamu.
  5. Na patelni rozgrzewamy oliwę, mięso smażymy po 3 – 4 minuty z każdej strony do momentu, aż kurczak będzie złocisty.
  6. Po usmażeniu kładziemy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu i gotowe.

Jak i z czym podawać?

Nowatorski kurczak w sezamie przygotowany w ten sposób jest świetną alternatywą dla popularnych nuggetsów, świetnie smakuje z ulubionymi sosami – najlepiej komponuje się z sosem ostrym lub czosnkowym.

Tak przygotowane mięso można również wykorzystać do obiadu zamiast tradycyjnego kotleta, świetnie smakuje również podany z zestawem ulubionych surówek. Wystarczy wówczas tylko podczas przygotowania mięso rozbić zamiast ciąć w paski, każdy sposób na podanie jest równie pyszny.