Sos paprykowo czosnkowy można wykorzystać do wielu potraw. Doskonale smakuje z nim spaghetti oraz domowa pizza. Sos ten jest doskonałym dodatkiem do kanapek z ulubioną wędliną. Jeśli mamy nadmiar papryki możemy przyrządzić sos paprykowy do słoików.

sos paprykowo czosnkowy

Gdy w naszym ogrodzie jest zbyt dużo papryki często zastanawiamy się co z nią zrobić. Jeśli żaden ciekawy pomysł nie przychodzi nam do głowy, warto przyrządzić smaczny sos paprykowo czosnkowy, który możemy później wykorzystać na wiele sposobów. Przygotowanie sosu jest bardzo szybkie i proste, więc z wyzwaniem tym poradzi sobie każda domowa gospodyni. W celu przygotowania sosu należy przepuścić przez maszynkę do mięsa 3kg papryki czerwonej oraz 15 dag papryczki chili, używając drobnego sitka. Następnie trzy główki czosnku – najlepiej polskiego – gdyż ten jest najzdrowszy, zgniatamy w prasce i kładziemy do oddzielnej miseczki.

sos paprykowy do słoików

Zmieloną wcześniej paprykę zagotowujemy wraz z pozostałymi składnikami takimi jak: pół kilograma cukru, trzy koncentraty pomidorowe oraz szklanka szklanka octu. Dodajemy do smaku sól, pieprz oraz mieloną paprykę. Wszystkie składniki gotujemy razem około dziesięciu minut. Pod koniec gotowania dodajemy czosnek. Gorący sos nakładamy do słoików i pasteryzujemy około dziesięciu minut. Sos paprykowy do słoików z pewnością okaże się niezbędny w naszej kuchni. Możemy go podać z włoskim spaghetti, domową pizzą oraz użyć go do wielu dań makaronowych czy ryżowych. Sos ten bardzo dobrze smakuje jeśli udekorujemy nim kanapki z jajkiem czy wędliną. Jego niepowtarzalny aromat i smak z pewnością sprawią, że na zawsze zagości w Twojej kuchni.