Dietetycy doradzają, aby kolację jeść przynajmniej na dwie godziny przed snem, tak aby organizm mógł przeprowadzić procesy trawienne. Jest to szczególnie ważne zwłaszcza jeżeli je się obfitą kolację na ciepło.

papryki faszerowane mięsem mielonym zapiekane

Doskonałym pomysłem na taki posiłek będą papryki z mięsnym farszem. Jakie mięso wybrać? Można kupić gotowe mięso mielone lub na przykład kawałek wieprzowej łopatki i zmielić ją samodzielnie w domu. Przygotowując papryki faszerowane mięsem mielonym zapiekane można użyć także mięsa wołowego. Jaki sos do papryki faszerowanej będzie pasował najbardziej? Dużo zależy od indywidualnych preferencji kulinarnych, jednak wiele osób preferuje sos grzybowy. Jakie składniki będą potrzebne aby przygotować to danie? Koniecznie trzeba kupić dojrzałe mięsiste czerwone papryki, mięso mielone oraz ser – może to być na przykład mozzarella. W pierwszej fazie należy odciąć czubek papryki i ją wydrążyć, a następnie nafaszerować ją przysmażonym wcześniej i odpowiednio doprawionym mięsem połączonym z serem. Całość trzeba przykryć daszkiem i wstawić do nagrzanego uprzednio piekarnika, piec do miękkości.