Lemoniada cytrynowa z miętą doskonale nadaje się na upalne dni. Jej orzeźwiający, słodko kwaśny smak z pewnością orzeźwi każdego nas

Warto, aby w naszej kuchni w upalny poranek zagościł dzbanek po brzegi wypełniony przepyszną lemoniadą z dodatkiem orzeźwiającej mięty i cytryny. Jeśli wcześniej schłodzimy ją w lodówce to z pewnością lemoniada z miętą orzeźwi każdego z nas. Sekretem dobrej lemoniady jest idealny balans słodkiego i kwaśnego smaku.

lemoniada cytrynowa z miętą

Lemoniada cytrynowa z miętą jest bardzo prosta do zrobienia. Cukier, w ilości 200 g rozpuszczamy dokładnie w 250 ml gorącej wody, a następnie odstawiamy do ostudzenia. Następnie do powstałego syropu dodajemy garść świeżej mięty i mieszamy drewnianą łyżką lekko rozcierając liście. Na koniec przyrządzania lemoniady naczynie uzupełniamy sokiem z cytryny i zimną wodą. Lemoniada z miętą doskonale będzie się prezentować na stole, jeśli szklankę udekorujemy plastrami cytryny oraz listkami mięty. W gorące dni warto ją serwować z lodem.
Gotową lemoniadę można podawać wrzucając do szklanek różne sezonowe owoce takie jak truskawki czy maliny. Sok z cytryny można zastąpić świeżo wyciśniętym sokiem pomarańczowym. Z kolei kaloryczny cukier można zastąpić miodem lub syropem z agawy. Lemoniada ta zawiera dużo witaminy C i z pewnością, mimo zawartych kalorii, przebija większość słodzonych napojów dostępnych w naszych sklepach.