Kopi Luwak jest najdroższą kawą świata, powstająca ze strawionych odchodów niewielkich rozmiarów zwierzęcia, któremu zawdzięcza swą nazwę. Łaskun Muzang zjada ziarna Arabiki lub Robusty po czym trawi je i wydala. Cena tego rodzaju kawy osiąga nawet 1000 euro za 1 kg. Jej smak jest bardzo charakterystyczny i całkowicie inny niż w przypadku łatwiej dostępnych i tańszych kaw.

Kopi Luwak – jak powstaje?

Z racji, iż Łaskun wybiera najbardziej słodkie i dojrzałe owoce kawowca, kawa ta zyskuje najwyższą jakość. Jej ziarna są poddawane fermentacji ekologicznej w przewodzie pokarmowym tego zwierzęcia. Ważnym jest fakt, iż Łaskun trawi tylko miąższ owoców, a nasiona ulegają trawieniu tylko w niewielkiej części. W ten sposób zostają one pozbawione osłonki celulozy, dzięki czemu usuwana jest gorycz i ostry smak. Wydalone ziarna Kopi Luwak zyskują pożądanych walorów smakowych.

Następnie odchody wraz z ziarnami Kopi Luwak zbierane są przez pracowników plantacji i poddawane długotrwałej i wieloczęściowej obróbce. Składa się ona z oczyszczenia, łuskania oraz wypalania. Tak powstałe ziarna zgniata się w moździerzach, a następnie przesiewa przez sito. Ziarna, które zostały wcześniej zmielone za słabo, przechodzą ponowny proces miażdżenia aż do momentu uzyskania jednolitej mieszanki kawy. 

Jak smakuje Kopi Luwak?

Najdroższa kawa świata posiada delikatny smak, w którym możemy wyczuć subtelne nuty czekolady. W porównaniu do powszechnie dostępnych na rynku kaw, Kopi Luwak nie cechuje się kwaśnym smakiem. Nie jest również gorzka.

Prawdziwa Kopi Luwak a podróbki – jak je odróżnić?

Bardzo istotnym jest fakt, iż często możemy spotkać się z próbą podrobienia najdroższej kawy świata. Dzieje się to przez mieszanie zmielonych ziaren Kopi Luwak z mączką kukurydzianą, zmielonym ryżem lub (w najlepszym wypadku) innego rodzaju kawą. Dobrym sposobem na uniknięcie tego typu praktyk jest zakup Kopi Luwak w ziarnach. Warto również zwracać uwagę na certyfikat, który poświadczy oryginalność pochodzenia tej kawy.

Kontrowersje wokół Kopi Luwak

Kawa z odchodów uznawana jest za napój spożywany przez elity, co dzieje się nie tylko ze względu na jej wysublimowany smak i niespotykany aromat, ale również nadzwyczaj wysoką cenę. Najwięcej zwolenników tej kawy możemy spotkać w Japonii i w Stanach Zjednoczonych. Jednak dostępna jest także w Europie, np. w Wielkiej Brytanii koszt jednej filiżanki najdroższej kawy świata to około 60 funtów. Obecnie możemy zakupić ją również w Polsce.

 

Wysoka cena Kopi Luwak spowodowała, iż mieszkańcy Indonezji coraz częściej polują na łaskuny i zmuszają zwierzęta do spożywania owoców kakaowca w wysokich ilościach. Warto zaznaczyć, że zwierzęta te w naturalnym środowisku zjadają je w niedużych porcjach. Stanowią więc one jedynie dodatek do ich pokarmu. Z powodu tej sytuacji coraz większa liczba ekologów organizuje światowe akcje, których celem jest obrona życia łaskunów, które z reguły trwa niezwykle krótko.

Tekst przy współpracy z https://www.czasnaherbate.net/.