Grubo mielona mąka, którą uzyskuje się z suszonych korzeni manioku, popularna przede wszystkim w Brazylii, gotowana zazwyczaj na wodzie nazywa się farina. Można ją również smażyć na maśle, oleju, albo boczku i wtedy staje się znakomitą przyprawą do potraw.
Główną cechą tej mąki jest jej wysoką absorpcja wody. Mąka ta jest w stanie wchłonąć tyle wody, że półtora raza powiększa swoją wagę. Dzięki czemu, podczas gotowania nie lepi się, a gotowana podobnie jak kasza manna jest doskonałym dodatkiem do posiłków.

Farinia przyprawa brazylijska

 

Farinia przyprawa brazylijska jest bardzo popularna w tamtejszej kuchni. Brazylijska kuchnia jest bowiem swego rodzaju mieszanką kilku kuchni z całego świata, takich jak – kuchnia portugalska, ,niemiecka i holenderska. To przede wszystkim solidne posiłki i popularne grillowanie, mięso na śniadanie, obiad i kolacje. Wykorzystywane w kuchni brazylijskiej mango, kokosy, kakaowce, trzcina cukrowa czyni ją bardzo wyjątkową i niepowtarzalną, a samo zestawienie tych smaków daje w pewien sposób pogląd na to, co sobą reprezentuje. Ilekroć będziemy mieli okazję spróbować dań tej niecodziennej kuchni, jak najbardziej warto skosztować jej dobrodziejstw, aby zachwycić się smakiem.