Drzewo
Dziś temat o jakże zjawiskowym drzewie, jakim obdarowała Azję matka natura. Czy słyszeli Państwo o pięknym, stanowiącym bardzo duże walory ozdobne ze swoimi dużymi liśćmi ( jakby palmowymi), dającymi sporo cienia drzewie parkowym, które nazywa się cedrela chińska ? Wielu z was, zapewne spotyka się z tą nazwą po raz pierwszy. Dlatego krótko, ale treściwie, dziś o tej wspaniałej roślinie.
Należy przede wszystkim podkreślić, że młode pędy tego drzewa są jadalne. Nie dość, że mają właściwości lecznicze (wykazują duże działanie antyutleniające i antynowotworowe), są pyszne po ugotowaniu lub usmażeniu. Gotowane zazwyczaj stanowią dodatek do zup, smażone natomiast doskonale współgrają z daniami mięsnymi. W smaku przypominają cebulę lub por. Z liści tego drzewa sporządza się cudowną, aromatyczną w smaku herbatę, uwielbianą przez wielu smakoszy tego napoju.
Cedrela chińska
Od pokoleń jest wykorzystywana również w chińskiej medycynie. Pomocna przy chorobach takich jak cukrzyca, biegunka, środek przeciwgorączkowy. Cedrela stosowana jest również w przy chorobach kobiecych i niepłodności u mężczyzn. Legenda głosi, że niejedną parę uratowała z opresji. Podobno pijąc regularnie świeżo parzoną herbatę z cedreli, nie jedno małżeństwo doczekało się sporej gromadki pociesznych dzieciaczków, które przy każdej możliwej okazji proszą rodziców o spalanie niewielkich gałązek tego drzewa, ponieważ pięknie pachną, służąc w domu jako kadzidełka.
Najnowsze komentarze