Dzisiejsze supermarkety
Idąc do sklepu, coraz częściej spotykamy się z wyrobami wraz z substancjami konserwującymi. Nie jest to dobry sposób na nasze zdrowie, ponieważ powoduje m.in. chorobę refluksową u większości osób, co jest przyczyną właśnie sztucznych wyrobów spożywczych. Wielu producentów tychże żywności nie kieruje się zdrowiem ludźmi, ale tym, by produkt był jak najdłużej ważny i przekonujący. Ale też ludzie, którzy to kupują nie zdają sobie sprawy na co się narażają, ponieważ te ,,przekonujące’’ produkty są zazwyczaj nafaszerowane największą ilością chemii, zwłaszcza te ze znacznikiem E w składzie z tyłu opakowania. Jak można obecnie unikać takich produktów? Jeśli stać nas na żywność BIO, to warto z nich korzystać, a o ile to możliwe, kupować wędliny i nie tylko u rzeźnika, gdyż mają tam lepszej jakości mięsa, przeważnie bez substancji szkodliwych. W dzisiejszych czasach bardzo ciężko dostać produkty całkowicie bez chemii, ponieważ jest nawet dodawana do owoców. Co prawda, by jeść takie naturalne produkty, należałoby mieć swój własny ogródek,np. do jabłek, truskawek, marchewek itd, czy też miejsce do wędzenia mięs we własnym zakresie. Czy jest jednak inny domowy sposób na przyrządzanie mięs? Okazuje się, że tak, mimo, że niewiele osób o tym wie.
Wyrób domowy mięs
By zrobić mięso bez dodatkowych substancji konserwujących i szkodliwych, należy posiadać własny sprzęt w domu tzw. szynkowar. Jest to sprzęt przeznaczony do parzenia szynek,mielonek i innych mięsnych wyrobów.Mieści się w nim kilogram mięsa, ale jeśli trzeba, to znajdą się mniejsze. Dzięki niemu możemy na własną rękę zrobić mięso ,,naturalne’’ bez E.Gotowana szynka z własnymi, nieszkodliwymi przyprawami jest z pewnością zdrowsza od tej ze sklepów spożywczych. Idealnie się sprawdzi na Święta Wielkanocne i Święta Bożego Narodzenia.
Jakie wyroby zrobimy za pomocą szynkowara?
Jak się okazuje, nie ma tak mało wyrobów, które możemy zrobić samodzielnie. Jeśli jesteś przed urodzinami, jakimś obiadem rodzinnym, świętami, to raczej goście będą zadowoleni,a wręcz powinni być pozytywnie zaskoczeni, bo rzadko kiedy ktoś ma chęć robić własne wyroby. Zostaje pytanie zasadnicze : Jakie można zrobić wędliny z szynkowara bez peklowania? Należą do nich:
- szynki drobiowe (pierś z kurczaka lub z indyka)
- mielonki
- szynki wieprzowe (karkówka, schab)
- rolady mięsne
- pasztet
- kiełbasy
- golonka parzona
- boczek prasowany i rolowany
Dlatego warto zainwestować w taki sprzęt! Smacznego i przede wszystkim powodzenia!
Najnowsze komentarze