Dieta wegańska w dzisiejszych czasach nie jest już trendem w modzie, dla wielu osób stała się ona sposobem na życie. Zwolennicy diety roślinnej nie spożywają produktów odzwierzęcych, jednak ich dieta nie jest tylko i wyłącznie przeznaczona dla roślinożerców. Osoby, które z weganizmem nie maja nic wspólnego, również mogą przygotować sobie od czasu do czasu posiłek roślinny. Przecież to, że jesteśmy na diecie tradycyjnej nie znaczy, że nie możemy być otwarci na kuchnię wegańską. Zazwyczaj obiady w wersji wegańskiej są proste i szybkie w przygotowaniu. Dlatego czemu nie mielibyśmy się skusić na wypróbowanie ekspresowych przepisów obiadowych.
Oto kilka z nich:

1. Ryż z ciecierzycą i czerwoną papryką – czas przygotowania 15 minut.

Ryż należy ugotować zgodnie z instrukcją podaną przez producenta na opakowaniu. Warto jest zainwestować kilka groszy więcej i zafundować sobie aromatyczny ryż basami. Jeśli już obiad ma być w wydaniu ekspresowym to ciecierzycę kupujemy w słoiku lub w puszce. Odcedzamy, spłukujemy pod bieżącą wodą i dodajemy do ugotowanego ryżu. Paprykę należy starannie umyć, obrać i pokroić w kostkę i również wymieszać z ryżem. Biała fasolka dodana do takiej kompozycji (oczywiście również z puszki lub słoika) sprawdza się znakomicie. Wszystkie składniki należy starannie wymieszać i oczywiście całość przyprawić według własnych upodobań. Sól, pieprz, ulubione zioła wzbogacą smak dania. Możemy dodać do ryżu kilka kropel oleju roślinnego, jeśli uznamy, że ryżowa mieszanka tego wymaga. Tak przygotowane danie może stanowić obiad, lub być dodatkiem do ryb, klopsów lub mięs. Oczywiście jeśli obiad z założenia ma być wegański to ryby i mięso podajemy tylko w wersji roślinnej. Wegańskie paluszki rybne lub klopsiki sojowe są dostępne w wielu sklepach, więc zakup ich nie stanowi żadnego problemu.

2. Makaron z orzechami – czas przygotowania około 10 minut

Makaron również gotujemy według przepisu, który na opakowaniu umieścił producent. Podczas jego gotowania na patelni prażymy orzechy (oczywiście rozdrobnione na małe kawałki), ziarna słonecznika lub inne ziarna, które lubimy i które mamy pod ręką. Do prażenia używamy niewielkiej ilości oleju, która później znakomicie wkomponuje się w konsystencje makaronu. Jeśli makaron ugotujemy i odcedzimy, to teraz już tylko wystarczy przełożyć go na patelnię z prażonymi orzechami i starannie wszystko wymieszać. Oczywiście jak wszystkie dania potrzebne nam będą przyprawy. Zazwyczaj wystarczy tylko odrobina soli, co nie wyklucza użycia ulubionych przez nas innych dodatków. Do makaronu z orzechami, możemy dodać odrobinę sosu sojowego podczas łączenia wszystkich składników oraz niewielką ilość masła orzechowego.

3. Makaron ze szpinakiem – czas przygotowania około 15 minut

Makaron należy ugotować według zaleceń producenta. W czasie jego gotowania należy umyć świeże liście szpinaku oraz pokroić cebulę i czosnek w drobniutką kostkę. Na niewielkiej ilości oleju smażymy cebulkę z czosnkiem przez trzy minuty i następnie dodajemy szpinak. Wszystko smażymy na patelni do znacznego zmniejszenia się objętości liści szpinaku. Doprawiamy przyprawami i możemy podawać na makaronie lub po prostu możemy dodać makaron do patelni i całość wymieszać.

4. Kasza gryczana z pieczarkami – czas przygotowania około 15 minut

Kaszę należy przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pieczarki oczyścić, obrać i pokroić w kostkę. Cebulę również kroimy w kostkę i na niewielkiej ilości oleju podsmażamy na patelni. Następnie należy dodać pieczarki i smażyć całość przez kilka minut (8-10). Ugotowaną kaszę łączymy z pieczarkami, przyprawiamy i opcjonalnie możemy dodać zielony groszek konserwowy lub świeżą paprykę pokrojoną w drobną kostkę. Zielona, posiekana natka pietruszki (lub suszona) nie jest konieczna, jednak jej obecność w daniu znacznie podnosi jego walory smakowe.

Każde z tych dań należy przygotować w odpowiedniej ilości, która akurat jest nam potrzebna. Łączenie składników w odpowiednich proporcjach jest kwestią indywidualną. Smacznego!