Pewnie każdy z nas jadł prawdziwą zupę nie do zastąpienia u mamy, bądź u babci. Nieraz sobie myślimy, jak taką zupę zrobić, by wyszło podobnie? Co prawda barszcz ukraiński ma niejeden przepis i jest podawany bardzo różnie według własnych upodobań, np. z kaszą, z ziemniakami, z żeberkami.
Każda zupa ma podstawowe składniki, tak jak w rosole marchewka por, seler, czy mięsko. W barszczu – buraki, fasola, ziemniaki, kapusta. Jednak my, w Polsce mamy swoją podstawową wersję z takimi składnikami jak powyżej, ale jest ich naprawdę dużo. Jak każdy z Was pewnie kojarzy – Jakie Państwo, takie różne tradycje, lecz również przepisy. Tak naprawdę mamy dużo wersji do wyboru. Chcę jednak przedstawić poniżej najbardziej popularną i polecaną wersję takiego barszczu. Sprawdźcie i przekonajcie się sami, bo naprawdę warto!
Przepis ‘’Jak u mamy’’
Jak się robi barszcz ukraiński?
– marchewka
– kawałek pora, selera
– porcja rosołowa z kaczki
– ⅛ porcji kapusty
– 3 – 4 ziemniaki
– 2 kg buraków (lub kg, według upodobania)
– mała puszka białej fasoli
– 3 ząbki czosnku
– pół szklanki sosu pomidorowego
– łyżka masła
– 2 cebule
– 3 liście laurowe
– 5 ziarenek zioła
– sól
– sok z cytryny dla smaku
Jak się robi barszcz ukraiński? Krok po kroku
1) Jeśli nie jesteś fanem tłustych zup, to koniecznie zdejmij część skóry z kaczki, aby bulion był o mniejszej zawartości tłuszczu. Porcję rosołową z kaczki myjemy, przekładamy do garnka, następnie zalewamy go 2 litrami wody. Musi być stan wrzenia, na mniejszym ogniu, a następnie dodajemy pietruszkę, marchewkę, por i kawałek selera, następnie przyprawy: ziele angielskie i liście laurowe. Całość gotować dwie godziny.
2)Podczas gotowania zupy, należy umyć buraki (lecz nie obieramy), gotujemy w osolonej wodzie, czekając aż zmięknie. Gdy już przestygnie, dopiero wtedy możemy je obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
3) Kapustę siekamy na drobne części,gotujemy w niewielkiej ilości, dodajemy trochę soli.Odstawiamy.
4) Przecedzamy bulion, mięso oddzielamy od kości i dodajemy do bulionu.
5) Następnie do bulionu dodajemy ziemniaki już obrane, do tego ząbki czosnku, gotując całość 15 minut. Na samym końcu kapustę.
6) W międzyczasie dodajemy pokrojoną cebulę, którą wcześniej musimy smażyć na maśle.Dodajemy sos pomidorowy, oraz starte buraki na tarce.
7) Barszcz możemy doprawić według upodobań cukrem lub cytryną. Można przed podaniem dodać trochę śmietany i rozkoszować się smakiem. Smacznego!
Najnowsze komentarze