Wraz z letnimi, coraz dłuższymi dniami na naszych stołach zawitały różnorodne warzywa i owoce, jednak gorąca pogoda nie zachęca do długiego przebywania w kuchni, dlatego poniżej przedstawię przepisy kulinarne doskonałe na lato, których wykonanie nie powinno zająć wam więcej niż pół godziny.

Chłodnik litewski

Drugim przepisem, który mimo swojej prostoty może być kulinarnym majstersztykiem, jest chłodnik litewski – danie, które jest idealne na upały.
Składniki:
pęczek botwiny wraz z buraczkami
400 g kefiru
500 ml rosołu lub bulionu
400 g kwaśnej śmietany 18%
3 łyżki posiekanego szczypiorku
3 łyżki posiekanego koperku
2 małe ogórki
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka octu
Przygotowanie
1. Botwinkę umyć, pokroić, buraczki obrać, a następnie pokroić w kosteczkę.
2. Do zagotowanego rosołu dodać buraczki i grubsze łodygi, należy je gotować pod przykryciem przez ok. 15-20 minut, na średnim ogniu, aż buraczki nie zmiękną, liście należy dodać pięć minut przed końcem gotowania.
3. Wywar należy wystudzić, następnie dodajemy kefir, śmietanę, koperek i szczypiorek oraz pokrojonego ogórka.
4. Danie doprawiamy czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem oraz odrobiną octu. Mieszamy i chłodzimy w lodówce. Gotowe danie można podawać z jajkami ugotowanymi na twardo, młodymi ziemniakami lub obranym ogórkiem. Najbardziej tradycyjnym i wyrafinowanym sposobem spożywania chłodnika jest podawanie go z szyjkami rakowymi.

Cukinia faszerowana mięsem i warzywami

Przepisy kulinarne idealne na gorące dni często wykorzystują cukinię, bo jest ona idealnym warzywem na szybki i smaczny obiad.
Do wykonania tego przepisu potrzebne będą:
4 średnie cukinie
1 słodka papryka
½ szklanki kukurydzy lub groszku z puszki
2 pomidory malinowe pokrojone w kostkę lub puszka pomidorów
10 dekagramów sera żółtego
1 średnia cebula
przyprawy: papryka słodka i ostra, bazylia, cukier, sól i pieprz do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
1. Na dobrze rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną cebulę, kiedy się zeszkli, należy dodać mięso, całość podsmażyć do momentu, kiedy mięso nie będzie już surowe.
2. Cukinie należy umyć, a następnie przekroić wzdłuż na dwie równe części, następnie wydrążyć środek.
3. Do podsmażonego mięsa dodajemy warzywa (pokrojoną drobno paprykę, kukurydzę bądź groszek), całość chwilę smażymy, następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory.
4. Farsz należy dusić pod przykryciem maksymalnie 10 minut. Potem zdejmujemy pokrywkę i chwilę gotujemy, następnie dodajemy przyprawy.
5. Następnie należy wypełnić połówki cukinii farszem, a na niego położyć paseczki sera, bądź starty ser. Cukinie wkładamy do naczynia żaroodpornego, a następnie do nagrzanego na 180 stopni piekarnika. Pieczemy, w zależności od mocy piekarnika od 20-27 minut.