Dwanaście dań na wigilijnym stole to tradycja. Potrawy różnią się między sobą w zależności od części kraju. Niektórzy na wigilię podają barszcz z uszkami. Gdzie indziej króluje grzybowa z makaronem. Ryba także przyrządzana jest na rozmaite sposoby. Do tego kapusta z grochem, słodkie wypieki, kutia – to tylko niektóre przykłady świątecznych potraw.

Jak zrobić kompot wigilijny z suszu? Kompot wigilijny z suszonych owoców przepis

Wigilia to także kompot przygotowywany ze śliwkowego suszu. Ma on dosyć specyficzny zapach i smak i nie każdy za nim przepada, jednak jak nakazuje świąteczna tradycja – każdej z potraw należy spróbować. Jak zrobić kompot wigilijny z suszu? Kompot wigilijny z suszonych owoców przepis już na pierwszy rzut oka nie wydaje się specjalnie skomplikowany. Oczywiście jego podstawą są suszone śliwki, które można kupić na wagę lub w opakowaniach. Najpierw śliwki trzeba namoczyć. Następnie zalewa się je wodą i gotuje. Pod koniec gotowania należy dodać cukier i przyprawy i kompot gotowy. Najlepiej smakuje on podawany na ciepło. W zależności od upodobań można eksperymentować z przyprawami. Kompot ze śliwkowego suszu to jedno z tych dań, których nie może zabraknąć podczas wigilii.