Żywność bezglutenowa staje się coraz lepiej i powszechniej dostępna. Obecnie znajdziemy ją już nie tylko w sklepach ze zdrową żywnością, ale także w większości supermarketów. Ułatwia to robienie zakupów osobom, które z powodów zdrowotnych muszą przestrzegać diety bezglutenowej. Początkowa zmiana nawyków żywnościowych może być trudna z wielu powodów, dlatego warto dowiedzieć się, czym właściwie jest żywność bezglutenowa i z czego wynika jej wyższa cena.

Czym jest żywność bezglutenowa i jakie produkty obejmuje?

W pierwszej kolejności warto wyjaśnić, co właściwie kryje się pod pojęciem żywności bezglutenowej. Ta kategoria produktów obejmuje wszystkie produkty żywnościowe, które są pozbawione glutenu. Należą do nich zarówno „zwykłe” produkty, które same w sobie są pozbawione tego białka, jak i produkty, które w naturalnej postaci zawierają gluten, ale zostały wytworzone specjalnie bez dodatku tego składnika. Żywność bezglutenowa to m. in. produkty pochodzenia mlecznego – jogurty, kefiry, maślanki, mleko, sery żółte i białe, wędliny, w tym szynka wędzona, polędwica sopocka, kiełbasa żywiecka, kasza kukurydziana, ryż biały i brązowy, masło i margaryna, czekolada i kakao i wiele innych.

Specjalnie z myślą o osobach, które ze względów zdrowotnych muszą przestrzegać zasad diety bezglutenowej, powstały także produkty bezglutenowe, które normalnie zawierają gluten. Są to różnego rodzaju produkty spożywcze wytwarzane na bazie lub z dodatkiem zbóż – pieczywo, ciasta, ciastka, makarony itp. Żywność bezglutenowa jest oznaczona specjalnym symbolem przekreślonego kłosa, który informuje nas, że dany produkt nie zawiera glutenu i może być bezpiecznie spożywany przez osoby cierpiące na nietolerancję glutenu lub chorych na celiakię. Wybierając się na zakupu warto jednak zawsze czytać składy produktów, gdyż niektóre z tych „bezpiecznych” mogą zawierać śladowe ilości glutenu, o czym zawsze informuje ich producent.

Żywność bezglutenowa – czy jest mniej smaczna od „zwykłej”?

Wiele osób, które z powodów zdrowotnych jest zmuszonych na przejście na dietę bezglutenową obawia się tej zmiany. Największy problem widzą w konieczności zaakceptowania nowych smaków, a jedną z najczęściej występujących obaw jest gorszy smak produktów bezglutenowych. Nie jest to jednak prawda, gdyż żywność bezglutenowa może być równie dobra w smaku, co produkty zawierające w swoim składzie gluten. Na rynku dostępny jest szeroki wybór tego typu produktów, do których powszechny dostęp sprawia, że dieta bezglutenowa nie musi się już wiązać z konieczności eliminacji określonych grup produktów spożywczych.

Osoby cierpiące na nietolerancję glutenu i celiakię mogą z powodzeniem sięgać po tak lubiane ciasta, ciasteczka, słone i słodkie przekąski, makarony oraz pieczywo – wystarczy, że wybiorą żywność bezglutenową oznaczoną charakterystycznym symbolem przekreślonego kłosa. Co ciekawe, żywność pozbawioną glutenu możemy przygotowywać także we własnym domu, na bazie specjalnych mąk i dodatków bezglutenowych, co pozwala obniżyć koszt kupowania gotowych produktów oraz czerpać pełnię radości z przygotowywania domowych wypieków.