Bardzo duża część ludzi nie wyobraża sobie kuchni polskiej bez niektórych dań. Należą do nich między innymi bigos, gołąbki, kotlet schabowy czy też pierogi. Kuchnia polska właśnie slynie z tych dań i to ją charakteryzuje wśród innych krajów. Ciasto na pierogi jest proste do zrobienia. Można je zrobić ręcznie albo za pomocą urządzeń. Niniejszy artykuł ma za zadanie przedstawić przepis na ciasto na pierogi w malakserze . Danie to można przygotowywać także w mikserze. Tak samo dobrze jest w stanie wyrobić ciasto.

Jak zrobić dobre ciasto na pierogi w malakserze

Ciasto na pierogi nie jest trudne do zrobienia. W internecie można znaleźć bardzo dużo różnych przepisów. Czy to z wykorzystaniem jajek czy też bez nich. W dzisiejszych czasach możemy sobie znacznie ułatwić pracę w kuchni. Nie trzeba zatem wyrabiać ciasta ręcznie. Dlaczego zatem używamy urządzeń? Na pewno głównym powodem jest o, iż dzięki sprzętom kuchennym jesteśmy w stanie utrzymać porządek w kuchni. Nic nie będzie brudne od mąki, ani się kleić do podłogi. No i naczyń do zmywania będzie o wiele mniej. Po co się męczyć . Malakser bo o nim mowa w artykule jest bardzo dobrym rozwiązaniem. Tylko jaki wybrać? Na rynku możemy znaleźć kilka rodzajów. Oczywiście różnią się zarówno mocą jak i ceną. Jaki jest najlepszy? To zależy od nas, do czego będziemy go stosować. Jakie składniki potrzebne są do tego ciasta? Wystarczy mąka i jajko. Wrzucamy te składniki do malaksera z hakiem i ugniatamy ciasto. Do tego dolewamy wodę. Jeśli ciasto wyjdzie za luźne to warto dodać jeszcze odrobinę mąki. Kiedy wiemy, że ciasto w malakserze jest już dobre? Oczywiście po wyglądzie. Wygląda jak kruszonka i ciasto lepi się. Takie ciasto musimy jeszcze wyrobić ręcznie kilka chwil i będzie gotowe. Możemy dać ciastu odpocząć 30 minut. Wtedy będzie delikatniejsze. Gdy już pół godziny minie wyrobione ciasto dzielimy na 3 równe części. Każdą z nich rozwałkowujemy na stolnicy. Nie może być ani za cienkie ani za grube. Wycinamy koła np. szklanką 250 ml.

Składniki na ciasto:

  • 300 g. mąki
  • 1 jajko
  • 1 szklanka gorącej wody

Teraz tylko wystarczy na każdy krąg nałożyć farsz jaki lubimy, zakleić ciasto i ugotować w gotującej wodzie.