Gujawa to owoc o słodkawo-kwaskowatym smaku, przypominający truskawkę. Jeść można owoc oraz pestki, a najlepiej gujawę przekroić na ćwiartki i nożem wykroić miąższ. Można ją jeść na surowo oraz jako dodatek do sałatek, soków, drinków, deserów, galaretek. Gujawa jest dość powszechnym owocem (niestety nie u nas) i występuje w 100 różnych odmianach.

gujawa truskawkowa

Warto zwrócić uwagę, że owoc ten jest źródłem przede wszystkim witaminy C, jednak gujawa truskawkowa zawiera jej w sobie około 10 razy mniej, co powoduje, że jej smak jest dużo bardziej słodki od pozostałych odmian. Do tego zawiera dużo antyoksydantów i kwasu foliowego (co jest szczególnie ważne dla dzieci i kobiet w ciąży lub planujących dziecko).
Gujawę warto włączyć do swojej diety, a szczególnie osoby cierpiące na nowotwór, zaparcia, nadciśnienie tętnicze, czy mające problemy ze wzrokiem.
Z tego powodu, że ojczyzną gujawy są Wyspy Karaibskie, Ameryka, Izrael, Afryka Południowej, Tajlandia, Azja, Indie i w Pakistan, w Polsce ze względu na zbyt surowy klimat, nie ma upraw tego owocu. Na szczęście można go kupić w dobrych sklepach na terenie całego kraju przez cały rok, ponieważ nie należy ona do owoców sezonowych.