Cukinia to zdrowe warzywo, które można przyrządzić na wiele sposobów. Doskonale smakuje w postaci, cukiniowej tarty czy tradycyjnego leczo. Warto ją też zamarynować w słoiku, a wtedy posłuży jako pyszny dodatek do słodkich ciast, czy deserów.

cukinia jak ananas przepis

Jesień to czas, kiedy wiele gospodyń domowych gromadzi przeróżne przetwory w słoikach. Warto, aby na półkach domowej spiżarni zagościła cukinia przyrządzona na słodko. Cukinia jak ananas przepis jest bardzo prosty. Do jej przyrządzenia potrzebne nam będą trzy kilogramy młodej, obranej ze skórki i pokrojonej w kwadraty cukinii. Następnie musimy przygotować słodki roztwór waniliowy. W tym celu rozpuszczamy w litrze wody kilogram cukru z dodatkiem dwóch torebek cukru waniliowego oraz łyżką kwasku cytrynowego.

 

Opcjonalnie możemy dodać cztery goździki. Zalewę gotujemy, a następnie studzimy i mieszamy z obraną cukinią. Pozostawiamy ją w słodkim syropie na cały dzień. Następnego dnia, gotujemy cukinię z syropem przez 15 minut. Gorącą wkładamy do słoiczków i szybko zakręcamy. Cukinia jak ananas przepis doskonale sprawdzi się jako dodatek do tortów z bita śmietaną, ciast z galaretką oraz słodkich deserów.