Szafy mroźnicze – jakie pełnią funkcje?
Każdy kucharz wie, że pojemna szafa mroźnicza jest nieodłącznym elementem wyposażenia gastronomii. Dzięki niej możliwe jest nie tylko przechowywanie żywności przez długi czas, ale także wstępne przyrządzanie dań czy deserów.
Ciężko więc wyobrazić sobie lokal gastronomiczny, który nie posiada szafy mroźniczej. Takie sprzęty przydają się nie tylko w restauracjach czy barach, ale również cukierniach lub nawet zapleczach firm cateringowych. Mrożenie jest bowiem jedną z lepszych metod konserwowania żywności, gdyż z racji na niskie temperatury, możliwe jest zachowanie w pożywieniu najwięcej witamin i składników mineralnych.
Na jakie parametry zwracać uwagę przy wyborze szafy mroźniczej?
Decydując się na zakup szafy mroźniczej do lokalu gastronomicznego, należy zwrócić szczególną uwagę, aby była ona wykonana z wysokiej jakości materiałów. Dzięki temu pozwoli na zachowanie odpowiednich warunków i zapobiegnie rozmrożeniu żywności lub utracie świeżości, a co za tym idzie – rozwojowi drobnoustrojów.
Dobrej jakości szafy mroźnicze wyróżniają się systemem chłodzenia, który pozwala na bardzo szybkie obniżenie temperatury. Dzięki temu czas mrożenia jest niezwykle krótki. Warto zwrócić także uwagę na pojemność szafy oraz jej nośność.
Niebagatelne znaczenie ma również energooszczędność, która pozwoli znacznie zmniejszyć rachunki – szczególnie jeśli w lokalu znajduje się więcej tego typu urządzeń.
Stoły mroźnicze – lepsze niż szafy?
Dzięki stołom mroźniczym możliwe jest wykorzystanie niemalże każdego skrawka dostępnej przestrzeni. Nie odbywa się to jednak ze stratą na komforcie użytkowania – wręcz przeciwnie. Stoły mroźnicze pełnią dwie role – doskonale sprawdzają się jako stół do pracy oraz urządzenie chłodnicze. Z tego powodu często są niezbędnym elementem wyposażenia nieco mniejszych lokali gastronomicznych oraz barów.
Jak wybrać stół mroźniczy do gastronomii?
Stoły mroźnicze różnią się między sobą parametrami, dlatego warto wcześniej dowiedzieć się, na które z nich należy zwracać szczególną uwagę. Tak jak w przypadku szaf mroźniczych, tutaj również zaleca się wybierać sprzęty, które cechują się wysoką jakością wykonania. To jednak nie wszystko – do wyboru są stoły mroźnicze jedno, dwu lub trzydrzwiowe, a także takie, które wyposażone są w szuflady.
Chcąc wybrać odpowiedni stół mroźniczy należy zwrócić również uwagę na poziom zużycia energii, gdyż tak jak w przypadku szaf, będzie on miał znaczący wpływ na wysokość rachunków. Co więcej, warto pamiętać, że im niższa jest panująca w lokalu temperatura, tym lepiej będzie funkcjonowało urządzenie – jego wydajność będzie znacząco wyższa, a poziom zużycia energii niższy.
Najnowsze komentarze