Jeśli mowa o klasycznym niedzielnym obiedzie każdy chyba pomyśli o ziemniakach i kotlecie. Czyż nie? Ale czy to prawda? Czy ziemniaki i kotlet to tradycja na niedzielny obiad? Warto się nad tym zastanowić bo jednak czy takie zestawienie nie jest już oklepane? Nudne?
Co można podać w niedziele na obiad zamiast klasycznego schabowego? Jest wiele przepisów w internecie na przeróżne smakowite potrawy. Dlaczego więc Polacy tak bardzo upodobali sobie ten klasyczny zestaw i z niego nie rezygnują?

Czym zastąpić kotleta i ziemniaki

Przepisów i pomysłów jest mnóstwo. Ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia i chęci. Kotlet nie jest jednym ze zdrowszych potraw. Dobrym wyjściem jest chociażby zastąpienie smażonego mięsa tym duszonym tudzież pieczonym. Jeśli jednak chcemy całkowicie zrezygnować z kotleta możemy śmiało sięgnąć po rybę. Dobrą opcją jest też całkowita zmiana obiadu. Możemy przygotować, np. domową pizzę lub zapiekankę.
Innym świetnym przepisem są zrazy lub wszelkie roladki. Jeśli mowa o ziemniakach, zwykłe kartofle możemy zamienić na bataty, jeśli chcemy większej zmiany można na niedzielny obiad zaserwować, np. makaron, ryż lub kasze. Będzie to bardzo zdrowa podmianka.

Co do kotletów?

Nie da się zaprzeczyć, że Polacy na niedzielny obiad do kotlecika nie dodają zbyt dużo warzyw. Co z tym zrobić? Zmienić to. Jest bardzo dużo niesamowicie smacznych warzyw i sposobów na ich przygotowanie. Duszone, pieczone, a nawet smażone warzywa są lepsze niż ich brak. Można przygotować do obiadu, np. lekka sałatkę z podstawowych warzyw, które niemal każdy ma w domu.

Czemu kotlet i ziemniaki jest tak popularny?

Warto zauważyć, że ziemniaki i kotlet to poniekąd już zakorzeniona tradycja. Nie łatwo jest od niej odejść. Warto jest jednak spróbować. Kotlet jest obiadem treściwym i naprawdę wyjątkowo szybkim do przygotowania. To pewnie jedna z wielu przyczyn, dlaczego Polacy najczęściej decydują się na taki obiad. Dobrze jest jednak wiedzieć, że są inne równie szybkie i smacznego pomysły na obiad.

Warto czasem sięgnąć po jakąś lepszą odmianę klasycznego polskiego obiadu.