Kawa to popularny napój pobudzający, który może być przygotowywany na wiele sposobów. Każdy z nich różni się liczbą czynności, jakie należy wykonać podczas parzenia esencji, a także uzyskiwanym smakiem czy aromatem. Poznaj najpopularniejsze narzędzia, dzięki którym przyrządzisz pyszną kawę i wybierz spośród nich ten, która spodoba Ci się najbardziej.

Sposób parzenia kawy – na co wpływa?

Do najprostszych sposób przygotowywania kawy w domu należy wykorzystanie substancji rozpuszczalnej, gotowej do zalania gorącą wodą. Niestety wariant ten nie pozwala na wydobycie z ziaren najlepszych właściwości, a w dodatku na dłuższy czas może okazać się szkodliwy dla organizmu. Podkreśla się, że najkorzystniejszą opcją jest wykorzystanie świeżo zmielonej kawy ziarnistej. Ta zachowuje swoją wysoką jakość na długi czas i pozwala na wydobycie możliwie najlepszego aromatu i smaku. Szczególnie poleca się kawę z Włoch . To, jaki charakter ostatecznie przybiorą poszczególne właściwości, zależy przede wszystkim od sposobu parzenia kawy. Wyróżnia się wiele opcji, a każda z nich różni się od siebie pod względem takich czynników jak:

  • potrzebne akcesoria,
  • wybór dostosowanej mieszanki,
  • czas przeznaczony na proces parzenia,
  • intensywność zaangażowania.

Najpopularniejsze metody parzenia kawy 

Metod na zaparzenie pobudzającej esencji jest wiele. Niektóre z nich sprawdzają się dobrze w profesjonalnych lokalach gastronomicznych, inne natomiast znacznie lepiej nadają się do użytku domowego. Rozpoczynając swoją przygodę z parzeniem kawy oraz chcąc zdecydować się na zakup jednego z dostępnych akcesoriów, dobrze jest zapoznać się z możliwymi wariantami. Wśród najpopularniejszych metod znajdują się przede wszystkim kawiarka, ekspres kolbowy oraz Chemex. 

Kawiarka

Kawiarka to sprzęt służący do parzenia kawy, który został spopularyzowany wiele lat temu. Urządzenie nie jest wymagające i umożliwia przygotowanie pobudzającej esencji w bardzo prosty, a także szybki sposób. Aby zaparzyć napar, wystarczy zmielić kawę za pomocą osobno zakupionego młynka, a uzyskaną mieszankę wsypać do specjalnego sitka dołączonego do kawiarki. Ten element należy następnie umieścić na dolnej części sprzętu wypełnionej przefiltrowaną wodą. Kawiarkę wystarczy złożyć i podgrzać na palniku. Ciśnienie, które powstaje przy wykorzystaniu ciepła, sprawia, że woda przepływa przez zmielone ziarna, trafiając do górnej części urządzenia. Tak powstaje pobudzający napar, który charakteryzuje się niebywałą klarownością. W kawiarce najlepiej sprawdzają się produkty średnio i mocno palone. 

Chemex

Do jednej z najnowszych metod parzenia kawy, zwanych alternatywnymi, zalicza się tą, podczas której wykorzystuje się urządzenie o nazwie Chemex. Jest to szklane naczynie, które tworzone jest na kształt klepsydry. Zmieloną kawę wsypuje się do umieszczonego w górnej kolbie filtra, a następnie zalewa wodą o temperaturze 95 stopni Celsjusza. Ten proces parzenia substancji sprawia, że przygotowywany napój jest dość rzadki w konsystencji, a także wyrazisty i mocny w smaku. Chemex idealnie sprawdzi się dla osób, które cenią sobie kawę bez dodatku mleka. 

Ekspres kolbowy

Ekspres kolbowy wykorzystywany jest przede wszystkim w kawiarniach i restauracjach. Jego użycie pozwala na zaparzenie wyrazistego espresso, które następnie może być podawane w dowolnej formie w zależności od preferencji. Najczęściej do przygotowanej esencji dodaje się spienione mleko, które umożliwia przyrządzenie takich propozycji jak latte, cappuccino i  flat white. Napoje różnią się od siebie liczbą porcji espresso oraz ilością mleka. Ekspres kolbowy może być także wykorzystywany w przestrzeni domowej. Należy jednak wiedzieć, że sprzęt może zajmować sporo miejsca w kuchni. Będąc właścicielem pomieszczenia o małym metrażu, lepiej wybrać ekspres automatyczny, przelewowy lub wcześniej wymienione sprzęty. Wszystkie warianty można dostać w ofercie sklepu Cafe Silesia.