Karp to ryba słodkowodna o delikatnym mięsie, stanowiąca podstawę wielu dań tradycyjnej kuchni polskiej. Na stoły najczęściej trafia przy okazji Wigilii, jednak potrawy z jej udziałem spożywane są również na co dzień. Charakterystyczny posmak karpia zniwelować można poprzez odpowiednie namoczenie ryby w zimnym mleku, bądź też skropienie cytryną. Ryba ta doskonale smakuje zarówno po usmażeniu w panierce, jak i upieczeniu z odpowiednimi dodatkami.

Tradycyjny karp wigilijny

Karp kojarzy się przede wszystkim ze Świętami Bożego Narodzenia, kiedy to najczęściej kupowany jest w postaci żywej i ubijany bezpośrednio przed Wigilią. Samodzielne usuwanie łusek i patroszenie może być jednak sporym wyzwaniem, dlatego wiele osób decyduje się na zakup ryby filetowanej. Samo przyrządzenie świątecznego karpia nie jest trudne. Ryba powinna być przede wszystkim porządnie wymoczona, aby usunąć z niej posmak mułu. Karpia najlepiej smażyć na maśle klarowanym, powoli i na małym ogniu. W ten sposób uniknąć można efektu mięsa przypalonego od zewnątrz, a surowego wewnątrz. Karp wigilijny często lepiej smakuje po przemrożeniu. Według przepisu na blogu Kulinarne-Przeboje (https://kulinarneprzeboje.pl/karp-wigilijny-smazony/), najlepiej wybierać ryby nieprzerośnięte – o wadze poniżej 2 kg.

Smażony karp z cebulą

Urozmaiceniem tradycyjnego karpia wigilijnego może być usmażenie go z cebulą. Z takim dodatkiem ryba smakuje jeszcze lepiej, a także doskonale pachnie. W tym przypadku warto pamiętać o porządnym oczyszczeniu filetów oraz pokrojeniu ich na mniejsze kawałki, wymoczeniu i skropieniu sokiem z cytryny. Rybę warto też odłożyć do lodówki na ok. 2 godziny i osuszyć, a następnie doprawić pieprzem, solą i słodką papryką. Cebulkę najlepiej pokroić w stosunkowo grube półkrążki i podsmażyć do zeszklenia, aż delikatnie się zarumieni. Karpia otoczonego w całości mąką pszenną należy smażyć przez około 2-3 minuty, z czego ostatnią minutę pod przykryciem. Przepis na ten przysmak również znaleźć można na blogu Kulinarne-Przeboje (https://kulinarneprzeboje.pl/smazony-karp-z-cebula/). Karp smażony z cebulką dobrze smakuje po oprószeniu posiekaną natką pietruszki, a także z dodatkiem ćwiartki cytryny do skropienia.

Karp pieczony ze śliwkami

Intrygujący, delikatny w smaku jest karp pieczony ze śliwkami. W porównaniu z rybą smażoną wyróżnia się bardziej soczystą strukturą, a także mniejszą kruchością. Danie to serwować można zarówno w Wigilię, jak i przy innych okazjach. W tym przypadku karp najpierw podsmażany jest na maśle z oliwą lub olejem rzepakowym, a następnie zapiekany. Po usmażeniu z obu stron należy przełożyć rybę do żaroodpornego naczynia i odstawić. Śliwki suszone warto dzień wcześniej namoczyć w wodzie, a po odsączeniu pokroić na połówki i wymieszać z czerwonym winem, cukrem i sokiem z cytryny. Tak przygotowanym sosem należy polać rybę i podpiekać w piekarniku przez 15 minut w 200 stopniach Celsjusza. Obecność śliwek sprawia, że gotowe danie jest delikatne słodkie. To ciekawe połączenie nadaje mu unikalności, dzięki czemu tak przygotowany karp stanowi oryginalną propozycję kulinarną na różne okazje.

Karp w śmietanie

Karp w śmietanie to stosunkowo proste w przygotowaniu danie, które występuje w wielu różnych wersjach. Najczęściej spotykany jest wariant z rybą duszoną na patelni lub zapiekaną w piekarniku. Pierwszą wersję przyrządzić można szybciej i łatwiej, natomiast druga wymaga nieco większego nakładu pracy. Duszenie karpia w śmietanie jest bardzo ciekawym sposobem na urozmaicenie potraw z jego wykorzystaniem, dzięki czemu sprawdzi się nie tylko przy okazji Świąt Bożego Narodzenia. Podobnie jak w przypadku kotletów schabowych, rybę należy uprzednio wymoczyć i osuszyć przed rozpoczęciem dalszych prac. Do podsmażonego z obu stron karpia wystarczy następnie wlać śmietanę kremówkę oraz dusić przez kilka minut, aż do zgęstnienia sosu. Na koniec danie wystarczy doprawić solą i zmielonym pieprzem. Wbrew pozorom, karp w śmietanie jest daniem zaskakująco lekkim i delikatnym w smaku.