Papryka- warzywo będące źródłem wielu witamin. Jej różne odmiany-myślę, że najpopularniejsza czerwona, ale też biała, żółta, zielona sycą nasze żołądki od lat. W poniższym artykule postaram się przedstawić, jak można
wykorzystać ten dar jesieni, który należy wykorzystać w kuchni, ale może najpierw wspomnę jakie właściwości ma papryka.

Źródło witaminy C, magnezu, żelaza, potasu, wapnia, a też flawonoidów witaminy E, prowitaminy A sprawia, że paprykę można nazwać kopalnią zdrowia. Nie zapominajmy o tym, że występuje ona na jesieni, a jesień to okres według mnie największych przeziębień. W związku z tym, że ma witaminę C na pewno będzie jednym z naszych lekarstw.

Papryka surowa i marynowana

Smakosze papryki spożywają ją surową, ale na pewno nie trafi w gusta każdego. Jeśli mamy ją w większych ilościach możemy zamarynować. Papryka ze słoika też może trafić na nasze kanapki, bądź też do sałatki, gdzie polecam poszukać przepis na sałatkę z zupek chińskich, właśnie z dodatkiem ogórków konserwowanych i marynowanej papryki.

Papryka w kuchni

Papryka faszerowana mięsem mielonym

Innym sposobem na wykorzystanie papryki w kuchni są popularne papryki faszerowane mięsem mielonym. Może ktoś robił faszerowane cukinie to robimy to w podobny sposób. Wydrążone papryki nadziewamy mięsem mielonym, doprawionym i zmieszanym z ugotowanym ryżem, a następnie zapiekamy w piekarniku. Świetnie kosztować papryki z sosem pomidorowym lub pieczarkowym.

Leczo

Najsmaczniejszym jak dla mnie pomysłem na obiad jest leczo, które można przyrządzać na kilka sposobów. Leczo, które robię najchętniej to leczo z kiełbaską. Potrzebna do niego jest cukinia, dużo papryki, cebula i świetnym dodatkiem są pieczarki. Dodają smaku mojemu leczo. Leczo zagęszczam przecierem. Składniki dobieram w zależności od ilości osób, które będą je spożywać. Ale radzę Wam, jeśli lubicie paprykę to sprawcie aby przeważała nad cukinią.
Pomysłem do jakiego przekonała mnie koleżanka jest leczo z łopatką wieprzową, gdzie mięso należy wcześniej podgotować około 30 minuty a potem dusić go z resztą składników, gdyż jak wiadomo łopatka potrzebuje gotować się dłużej. I ostatnie leczo jakie wymyśliła moja mama to leczo dla fanów kurczaka, gdyż do podsmażonego kurczaka mama dodała inne składniki lecza i…. ziemniaki !!! ooo tak ziemniaki pokrojone na cztery. Polecam.

Krem z papryki

Jeśli komuś jeszcze mało z papryki może zrobić krem. Ja na przykład jestem zwolenniczką sycących zup. Krem z papryki robią różnie. Jedni pieką najpierw paprykę w piekarniku, inni zaś podsmażają surową. Jedni jedzą z grzankami, inni makaronem a jeszcze inni groszkiem ptysiowym. Jak kto woli.

Chłopski garnek

Przychodzi mi jeszcze na myśl chłopski garnek. Danie to opiera się na kapuście i ziemniakach, ale też skrada ludzkie serca.
Wszelkich więc wielbicieli papryki zapraszam do skosztowania potraw w kuchni. Korzystajcie z daru jesieni, jakim jest to warzywo.