Pizza jest daniem kuchni włoskiej składającym się z placka drożdżowego, sosu pomidorowego, ziół oraz… startego sera. Wypieka się ją w bardzo mocno nagrzanym piecu i podaje w wersji parującej na talerzu lub okrągłej desce. Czy pizza może nie zawierać sera? Z pewnością tak. Jednak czy w takim wydaniu można ją wciąż nazywać tym mianem? Aby odpowiedzieć sobie na to pytanie – warto zastanowić się nad tradycją oraz historią tego dania.

Skąd się wzięła pizza?

Pizza pochodzi oczywiście z Włoch jednak gdyby sięgnąć jeszcze głębiej w jej powstaniu mają udział także Amerykanie. Początki tego dania mają związek z prostotą dawnej kuchni oraz potrzebą okraszenia czymś płaskiego chleba pszennego.

W czasach, gdy Włosi uzyskali dostęp do pomidorów, zaczęto właśnie nimi udoskonalać prototypy placków. Do Stanów Zjednoczonych pizza trafiła pod koniec XIX wieku i była przekształcana zgodnie z tamtejszymi gustami kulinarnymi.

Dlaczego ser jest ważny w pizzy?

Pizza bez tego składnika to nie to samo. Ciągnący się ser jest smakowity, a jego struktura sprawia, że smakosze tego specjału są wniebowzięci. Suchy placek drożdżowy z sosem i warzywami także można nazwać pizzą – jednak to właśnie ser jest nieodłącznym jej składnikiem na całym świecie. Jak widać ten tłusty i sycący składnik to po prostu klasyka.

Warto podkreślić, że istnieje nawet pizza, która składa tylko z placka oraz 4 rodzajów sera. Takie danie to Pizza Quattro Formaggi i zawiera najczęściej tylko sos pomidorowy oraz przykładowo:

  • ser mozzarella,
  • ser pleśniowy błękitny,
  • ser pecorino,
  • gorgonzolę lub inny rodzaj sera.

– Ser jest także istotny z punktu dietetycznego. Zestawienie węglowodanów z ciasta, białka z wędlin oraz tłuszczu z sera to optymalne połączenie, które naprawdę pozytywnie wpływa na uczucie sytości oraz nastrój. Dodatek smakowitych warzyw jeszcze bardziej urozmaica to danie – informuje pracownik restauracji Bazylia w Płocku.

Pizza dla królowej Małgorzaty, czyli Margherita z mozzarellą

Choć mało kto o tym wie – jedną z pierwszych amatorek pizzy z dodatkiem apetycznego sera była królowa Małgorzata Sabaudzka. Kucharz o imieniu Raffaelo Esposito zadedykował jej w 1889 roku trzy rodzaje tej potrawy. Jedna z wersji pizzy przypadła królowej do gustu bardziej niż inne. Było to danie okraszone mozzarellą, które od imienia tej władczyni do dziś zwane jest Margheritą.

Kto jednak pierwszy wykorzystał ser do wypieku tego płaskiego specjału? Tego nie wie nikt… Jedno jest pewne – pizza z serem jest po prostu bardziej apetyczna i poprawia nastrój.

Skąd wziął się ser?

We Francji i Włoszech sery wyrabiano już 2000 lat p.n.e., a Szwajcaria jako pierwsza na świecie wprowadziła przemysłowe wytwórstwo tego produktu.

Co ciekawe odkrycia archeologiczne wykazują, że pierwszy ser przypominający wyglądem mozzarellę był wyprodukowany już 7500 lat temu na polskich Kujawach.

Wskazuje to na bogatą historię tego składnika i łatwo się domyślić, że nie bez powodu był spożywany niemal od zawsze. Ser jest bowiem wartościowym pokarmem i zawiera dużo elementów odżywczych takich jak witaminy, wapń oraz tłuszcze. Z tego powodu nie może go więc zabraknąć na prawdziwej i smakowitej włoskiej pizzy!