Kremy orzechowe podbiły serca Polaków już wiele lat temu. Sprawdzają się nie tylko jako pasta do kanapek na pożywne śniadanie, lecz także jako składnik zdrowych deserów i ciast. Można je z powodzeniem wykorzystywać do domowych wypieków czy lodowych deserów. Zdrowe pasty z małą ilością cukru stanowią dobrą przeciwwagę dla bardzo słodkich mas. Jak używać past orzechowych, by nasze desery były jeszcze lepsze?

Masła orzechowe do ciast

Dobrej jakości pasty orzechowe przygotowane z orzeszków arachidowych stanowią idealny dodatek do ciast. Wyróżniają się nie tylko świetnymi walorami smakowymi, lecz także bardzo dobrą konsystencją. Wyroby tego typu nie są ani zbyt rzadkie, ani za gęste, dzięki czemu nakładanie ich na ciasto nie jest uciążliwe. Można po prostu rozsmarować pastę na całej powierzchni brytfanki. Smak maseł orzechowych jest bardzo wyrazisty, dlatego wystarczy mała ilość, by nadać zwykłemu ciastu niepowtarzalny smak i aromat. Produkty tego typu stosuje się zarówno w wypiekach przygotowanych na dużą blaszkę, jak i w przypadku babeczek, np. popularnych muffinek.

Dlaczego warto dodawać masło orzechowe do cist i deserów?

Dobrze przygotowana pasta orzechowa nie powinna zawierać białego cukru. Producenci zdrowej żywności z firmy Nutura tłumaczą, dlaczego masło orzechowe sprawdzi się w przypadku słodkich deserów i wypieków:

Zdrowe masło orzechowe nie jest słodzone – a jeśli już jest, to za pomocą niskokalorycznych cukrów trzcinowych bądź brzozowych. Z reguły do ciast dodaje się całą szklankę cukru (a czasem nawet więcej). W takim wypadku ukochane wypieki stają się szkodliwe dla ludzkiego organizmu. Aby ograniczyć ilość białego cukru, a jednocześnie nadać ciastom niezwykłe walory smakowe, warto użyć właśnie past orzechowych. W ten sposób nawet osoby borykające się z cukrzycą lub próbujące zrzucić kilka zbędnych kilogramów nie muszą rezygnować ze wszystkich słodkości.

Pasta orzechowa może mieć lekko słonawy smak, dzięki czemu idealnie przełamuje słodkie desery lodowe. Idealnie komponuje się z owocowymi wyrobami, np. lodami truskawkowymi, wiśniowymi bądź pomarańczowymi. Tak przygotowany przysmak, polany likierem, będzie wspaniałym smakołykiem na każdej imprezie. Masło orzechowe idealnie komponuje się z ożywczą miętą oraz delikatną wanilią. Warto także wykorzystywać je jako masę do ciasta. Idealnie łączy się z ubitą pianą z białek z budyniem. Podczas pieczenia ciasta do masy orzechowej można dodać sól, wiórki kokosowe lub czekoladowe, chilli, miód, cynamon czy kawałki pistacji. W ten sposób uzyskamy bardzo dobry deser, który nie jest za słodki.