Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym z pieczarkami to idealna propozycja dla tych osób, które szukają prostych dań, które można dość szybko przygotować. Zazwyczaj te składniki mamy te składniki w lodówce i nie musimy się martwić, że czegoś nam zabraknie w trakcie przygotowywania posiłku. Polędwiczki z sosem śmietanowym i pieczarkami to idealna propozycja nie tylko na weekend, ale też na obiad w środku tygodnia.
Ponadto, ze względu na swoje wyrafinowanie, danie to będzie świetną propozycją na romantyczną kolację dla dwojga
Porcja dla 2-3 osób.
Składniki
350-500g polędwiczki wieprzowej
500g pieczarek
1 średnia cebula czosnkowa
1 pęczek szczypiorku
2 łyżki oleju rzepakowego
1,5 łyżki mąki
1 mały kubeczek śmietany 18%
200 ml chłodnego rosołu
Pieprz, sól, lubczyk do smaku
Oregano (opcjonalnie)
Mięso rozbić specjalnym tłuczkiem (metalowym lub drewnianym), natrzeć 1 łyżką oleju rzepakowego, przyprawami. Dodatkowo możemy pokusić się o doprawienie polędwiczek wieprzowych oregano, co znacznie wzbogaci smak dania. Mięso odstawić na kilka godzin do lodówki.
Pieczarki oczywiście pokroić w plasterki. Nie musimy ich obierać, ale możemy. Są tacy, którzy nie lubią oddzielających się skórek z kapeluszy podczas gotowania. Pieczarki odłożyć na bok, skroić cebulę w kostkę i zrumienić na 1 łyżce oleju. Do zarumienionej cebuli dodać wcześniej odłożone pieczarki. Doprawić solą i pieprzem. Tak wymieszane z cebulą grzyby dusimy kilka minut, aż do momentu kiedy puszczą sok i zbrązowieją.
Po czasie jak grzyby puszczą sok można dodać mięso. Mięso dusimy do momentu aż będzie miękkie, ale nie będzie się łamało pod naciskiem widelca. Możemy wtedy dolać 50 ml rosołu. Resztę rosołu zabielamy śmietaną i naszykowaną mąką. Tak zabielony rosół dodajemy do gotującej się całości w garnku i lekko mieszamy aż do momentu połączenia się wszystkich składników w całość.
Danie na sam koniec, tuż przed podaniem możemy dodatkowo doprawić szczypiorkiem. Jego ostry smak sprawi, że będzie ono bardziej wytrawne, a zarazem nie straci na walorach estetycznych.
Smacznego!
Najnowsze komentarze