Już w okolicach wiosny rozpoczyna się sezon na grilla. Wówczas warto postawić na ciekawe potrawy, które pozwolą na urozmaicenie tradycyjnego menu. Oprócz klasycznego mięsa. idealnie sprawdzą się też ryby. Poznaj trzy ciekawe przepisy na łososia z grilla.

Łosoś z grilla w wersji klasycznej

Łososia można przygotować tak jak zwykłe mięso. Wystarczy pokroić go na kawałki, skropić cytryną i przyprawić solą oraz pieprzem. Dobrze sprawdzi się też słodka papryka i koperek. Następnie należy położyć rybę na grillu na kilkanaście minut, dzięki czemu upiecze się ona w środku i na zewnątrz, zyskując charakterystyczny, dymny aromat.

Szaszłyki z łososiem

Ciekawym pomysłem jest też przygotowanie łososia w formie szaszłyków. W tym przypadku należy pokroić go w kostkę i zamarynować w taki sam sposób jak w przypadku klasycznej ryby. Przydadzą się też pieczarki, papryka, pomidorki koktajlowe, a dla osób kochających intensywne smaki – czosnek lub cebula. Jeśli lubisz nietypowe połączenia, szaszłyki można wzbogacić ananasem.

Na stronie https://mowisalmon.pl/ znajdziesz również szaszłyki w nieco innych formach. Jest to świetna inspiracja dla osób, które chcą zamienić standardowe warzywa i grzyby nieco innymi, bardziej egzotycznymi składnikami.

Łosoś z grilla w papryce i pomidorach

Dla osób, które lubią nieco bardziej skomplikowane dania, idealnym pomysłem jest przygotowanie łososia na grillu z dodatkiem pomarańczy, papryki słodkiej w proszku oraz pomidorów. W tym celu należy zamarynować rybę w soku z cytrusa, a następnie przyprawić solą, pieprzem, skórką pomarańczową, czerwoną papryką i oliwą. Na tacce grillowej trzeba położyć pomidorki koktajlowe przekrojone na pół i doprawione oregano, solą i pieprzem. Całość należy piec do momentu uzyskania chrupiącej skórki i soczystego wnętrza. Nie można jednak dopuścić do przesuszenia ryby.

Więcej przepisów na łososia z grilla znajdziesz na stronie http://mowisalmon.pl/przepisy. W tym miejscu zapoznasz się także z innymi propozycjami na ciekawe dania z tą rybą.