Jesień nie jest najlepszą porą roku, biorąc pod uwagę pogodę, ale jednak nie jest pozbawiona zalet. Z jednej strony zachwyca pięknem kolorów, a z drugiej oferuje nam dary, a więc żurawinę oraz dynię. Mogą one być bazą wielu świetnych przepisów. Warto je wykorzystywać przygotowują pyszne desery i nawet zupy na słodko.

Dynia – poznaj przepis na smaczne ciasto, które pokochasz

Dynia jest bazą wielu smacznych ciast i my mamy dla Was fajny przepis. Jest on bardzo łatwy w przygotowaniu. Bazą będzie dynia piżmowa. Kroimy ją na mniejsze kawałki, ale nie obieramy jej ze skóry. Gdy ten etap mamy za sobą, umieszczamy ją na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy przez około 20 minut. Jeżeli dynia będzie gotowa, to patyczek będzie w nią wchodził bardzo lekko. Czekamy aż nieco przestygnie i obieramy ze skóry. Następnie przekładamy kawałki do wysokiego naczynia i blendujemy dodając łyżkę białego cukru oraz 5 łyżek soku z cytryny. Ponownie wszystko mieszamy. Do miski wbijamy 4 jajka i tutaj nie ma konieczności oddzielania białek do żółtek. Ubijamy przez 5 minut, aż piana będzie jasnożółta i bardzo napowietrzona. Dodajmy do niej nasz dyniowy mus, pół kostki roztopionego masła, dosypujemy 2 szklanki mąki pszennej i całość ponownie mieszamy. Teraz przelewamy całość do foremki pokrytej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 35 minut bądź do suchego patyczka. Jeżeli zastanawiacie się, ile dyni dodać do ciasta, to im więcej, tym lepiej, bo wtedy smak będzie intensywniejszy. Optymalnie to około pół kilograma. Możecie też ciasto upiec w tortownicy i zyskacie fajny torcik. Przyda się jeszcze opakowanie na tort, najlepiej takie z okienkami. Dzięki temu wypiek będzie bardziej widoczny, a prezentuje się ciekawie, choć jest tak prosty.

Czas na zupę – dynia w roli głównej

Kolejny przepis także powinien Was zachwycić, bo w tym przypadku przedstawimy Wam pomysł na zupę dyniową. Ale niepospolitą, bowiem zupę na słodko, którą można traktować także jako deser. Tym razem gotujemy dynię, i tutaj pamiętajcie, aby nie solić wody, a dodać do niej łyżkę cukru. Jeżeli zaś chodzi o samą odmianę dyń, to tak naprawdę sprawdzi się każda. Rzecz jasna w tym przypadku około kilogram dyni obieramy ze skórki i umieszczamy w garnku. Dodajemy 2 marchewki i wszystko gotujemy do miękkości. Odcedzamy wodę i blendujemy dynię z marchewką na papkę. Pozostaje już tylko dolać do niej około 100 ml soku z cytryny oraz 2 szklanki soku z pomarańczy. Ponownie wszystko mieszamy i gotowe. Pyszna, słodka, pożywna i nieco kwaskowata zupa gotowa. Jeżeli wiec macie ochotę na niebanalny obiad to zupa dyniowa na słodko jest dobry pomysłem.

Tort dyniowy z żurawiną – zdrowie na talerzu

Czas na kolejną propozycję, a dokładnie na tort na bazie dyni z żurawiną. Także jego przygotowanie nie powinno nastręczać problemów. Otóż wystarczy tylko ugotować dynię pokrojoną na kawałki. Gdy będzie miękka blendujemy ją, następnie wbijamy do masy 4 jajka, dodajmy pół szklanki cukru, 2 łyżki soku z cytryny i mieszamy. Pozostaje już tylko ubić pół kostki masła i dodać do masy. Znowu łączymy składniki, a na końcu dosypujemy dwie szklanki mąki pszennej. Po połączeniu składników przekładamy do tortownicy i pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy ciasto stygnie przygotowujemy masę na bazie żurawiny. Umieszczamy 30 dag żurawiny w rondelku i gotujemy na małym ogniu. Gdy zacznie puszczać sok dodajemy pół łyżeczki mąki ziemniaczanej i gotujemy aż mąka pochłonie sok. Gdy tak już jest, przekładamy masę do wysokiego naczynia i blendujemy. Ciasto przekrawamy w pół i nakładamy na nie masę żurawinową. Górę także zdobimy tą masą. Całość ląduje w opakowaniu do tortu i na godzinę w lodówce.

A na szybko

A na szybko mamy do Was propozycję na żurawinowy deser. W tym przypadku gotujemy żurawinę przez 10 minut, następnie blendujemy ją na gładką masę. Gdy ten etap mamy za sobą, pozostaje już tylko ubić śmietanę i dołączyć do niej żurawinę. Taki deser jest smaczny. Ale możecie nim przystroić także czekoladę na gorąco czy nawet kawę.

Oto nasze propozycje na desery, które zawsze się udają. A więc do dzieła.