Gotowanie na parze stało się co raz bardziej modne odkąd zaczęto przywiązywać większą wagę do jakości pożywienia. Rośnie świadomość ludzi na temat tego jak ważne jest jedzenie oraz jak wpływa na zdrowie. Warzywa gotowane w wodzie wytracają witaminy i wartości, które przechodzą do wody i wraz z nią są wylewane do zlewu. Smażenie potraw na gorącym tłuszczu wpływa na podwyższanie poziomu cholesterolu we krwi. Z kolei smażenie mięsa na nieprawidłowym tłuszczu powoduje utlenianie się tłuszczy oraz powstawanie akrylamidu; substancji która jest rakotwórcza i przyczynia się do powstawania w organizmie wolnych rodników.
Już niebawem wraz z nadejściem wiosny i lata po raz kolejny rozpoczniemy sezon grilowy. Mięso grilowane niestety nie należy do najzdrowszych. Kiełbasa, karkówka i szaszłyki, czy jest możliwe zdrowe grilowanie? Kiełbasa i karkówka są bardzo tłuste i nie powinny być spożywane zbyt często. O wiele zdrowiej jest grilować warzywa z niewielką ilością mięsa. Natomiast szaszłyki można przygotowywać w wersji wegetariańskiej lub z odrobina mięsa. Szaszłyki to ciekawa opcja nie tylko na grila, można je przygotowywać także w wersji owocowej, na słodko lub w mięsnej i zdrowej wersji na parze.

Szaszłyki na różne sposoby

Szaszłyki owocowe są dobra opcją na letnie imprezy i przyjęcia urodzinowe dla dzieci. Do nadziewania nadaje się większość owoców, mogą być: banany, arbuz, mandarynki, kiwi, winogrona zielone i fioletowe, truskawki, melon. Im bardziej kolorowe kompozycje tym ciekawiej wyglądają.
Szaszłyki z kurczaka na parze, to wersja mięsno warzywna. Surowe warzywa takie jak papryka w różnych kolorach, cebula, cukinia, pomidorki koktajlowe i kawałki kurczaka nadziewane na patyk i gotowane na parze do miękkości kurczaka. Gotowe szaszłyki można polać sosem i podawać na ciepło lub zimno.
Szaszłyki naleśnikowe to wersja bardziej sycąca i ciekawie wyglądająca na stole gdzie konsumentami są dzieci. Kolorowe naleśniki przekłada się smakowym serkiem lub dżemem i nadziewa na przemian z owocami.