Szybkowar to sprzęt kuchenny, który pozwala na ugotowanie potraw w znacząco krótkim czasie. Jednak obsługa szybkowaru może być kłopotliwa – szczególnie dla osób, które przyzwyczajone są do tradycyjnego przygotowywania jedzenia. Podpowiadamy, w jaki sposób używać szybkowaru, by potrawy z niego zachwycały smakiem oraz zachowywały swoją konsystencję!

Jak działa szybkowar?

Szybkowar to rodzaj garnka, który posiada szczelne zamknięcie. Dzięki niemu podczas podnoszenia się temperatury znacząco rośnie również ciśnienie – to sprawia, że potrawy przygotowywane są zdecydowanie szybciej. W domowych kuchniach najczęściej używa się szybkowarów o pojemności kilku litrów (od 5 do 10). Jeśli jednak gotujemy bardziej przemysłowo, często przyrządzamy potrawy dla wielu osób lub wekujemy słoiki, szybkowar 20l będzie stanowił wygodną i praktyczną alternatywę dla tradycyjnych naczyń kuchennych.

Jak gotować w szybkowarze?

Aby nie zepsuć potrawy musimy dokładnie trzymać się czasu gotowania poszczególnych składników. Gulasze wołowe lub wieprzowe przygotujemy w 30-40minut, pożywna zupa na mięsie będzie gotowa w 30min. Więcej problemów może sprawiać ugotowanie ziemniaków, które w szybkowarze potrzebują zaledwie parę minut i łatwo je rozgotować. Szybkowaru nie należy również otwierać podczas gotowania potrawy – oznacza to, że wszelkie przyprawy i składniki musimy dodać na samym początku przygotowywania jedzenia oraz nie mamy możliwości spróbowania potrawy w trakcie jej gotowania.