Sernik limonkowy

Sernik limonkowy jest bardzo prosty w wykonaniu a przy tym niesamowicie pyszny. Tak przyrządzony wypiek na pewno oczaruje Waszą rodzinę i gości.

Jakiś czas temu podczas niedzielnego spaceru postanowiliśmy wypić kawę w jednej z lubelskich kawiarni i własnie tam - w Kap Kap Cafe - pierwszy raz spróbowałam tego nieziemskiego połączenia smakowego.  Słodki spód i intensywnie cytrusowy i kremowy ser. Całość rozpływa się w ustach i naprawdę świetnie smakuje.

Zmodyfikowałam dostępne w sieci przepisy gdyż pojawiający się w wielu recepturach czekoladowy spód ciasta był dla mnie zbyt intensywny w smaku i zbytnio odwracał uwagę od kremowego i limonkowego sera. Pierwszy raz też piekłam sernik w kąpieli wodnej. Lubię serniki ciężkie a tak upieczony jest bardzo kremowy i delikatny jednak do smaku limonki to pasuje i taka konsystencja doskonale go podkreśla.

Sernik limonkowy na pełnoziarnistym spodzie


Składniki:

  • 200 g ciasteczek pełnoziarnistych
  • 70g masła
  • 750g twarogu zmielonego trzykrotnie (doskonale sprawdził się w tym przepisie twaróg śmietankowy z mleczarni Piaski)
  • 200 g drobnego cukru
  • 4 jajka
  • 2 żółtka
  • świeżo wyciśnięty sok z 4 limonek
  • skórka z jednej limonki

Spód sernika:

Ciasteczka z masłem wrzucamy do malaksera i mielimy aż powstanie masa o konsystencji mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy do niej masę ciasteczkową. Dobrze ugniatamy ręką i wkładamy lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Masa serowa:

Wszystkie składniki masy serowej wkładamy do malaksera i mieszamy do połączenia składników. Sernik limonkowy nie ma urosnąć i opaść, on ma pozostać prosty dlatego nie mieszamy za długo składników, tyle tylko aby się połączyły i powstałą gładka masa.

Masę sernikową wylewamy na schłodzony spód i wyrównujemy.

Formę z sernikiem wstawiamy do większego naczynia (ja użyłam naczynia żaroodpornego) i napełniamy je wrzącą wodą do połowy wysokości formy z masą serową.

Pieczemy w kąpieli wodnej w 170 stopniach przez ok 65-70 minut.

Sernik ozdobiłam plasterkami limonki które przypaliłam palnikiem gazowym.

Smacznego!!!

3 Responses

  1. Wygląda pysznie!

  2. Wygląda przepysznie, aż ślinka cieknie 🙂

  3. Świetny przepis! Limonka i ser – musiał powstać przepyszny deser 🙂

Co Ty na to?