Jedną z najzdrowszych diet jest ta bogata w ryby i owoce morza. Zdrowotne korzyści rybnego menu odkryto w latach 60. XX wieku. Zauważono wówczas, że spożywający głównie ryby Eskimosi rzadko cierpią na choroby serca. Co dokładnie mają w sobie ryby i owoce morza, że pozytywnie wpływają na zdrowie? Czytaj dalej.

Ryby i owoce morza – podział i składniki odżywcze

Ryby dzieli się na morskie (np. śledź, tuńczyk, dorsz atlantycki, łosoś) i słodkowodne (np. karp, sandacz, pstrąg) ze względu na ich pochodzenie oraz na tłuste (np. makrela, szprot, śledź), średnio tłuste (np. tuńczyk, pstrąg) i chude (np. mintaj, szczupak, dorsz) ze względu na zawartość w nich tłuszczu. Warto też wspomnieć o luksusowym produkcie, jakim jest solona ikra z ryby, czyli kawior z jesiotra żyjącego w Morzu Kaspijskim i Morzu Czarnym. Ikra również ma mnóstwo prozdrowotnych właściwości. Do owoców morza zalicza się skorupiaki (np. kraby, krewetki), głowonogi (np. ośmiornice), mięczaki (np. ostrygi, sercówki) i ślimaki (np. trąbiki). Dietetycy nie bez powodu uważają ryby i owoce morza za zdrowszy zamiennik mięsa – głównie tłustego i czerwonego. W rybnym mięsie znajdziesz mnóstwo cennych składników odżywczych, takich jak: łatwostrawne białko, wapń, jod, żelazo, magnez, selen, potas, fluor, fosfor, mangan i miedź, witaminy z grupy B, witaminy A, E i D oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe – głównie omega-3.

Ryby i owoce morza – właściwości zdrowotne

Zawartość wymienionych wyżej witamin, składników mineralnych i kwasów omega-3 w rybach i owocach morza korzystnie oddziałuje na zdrowie:

  • wspiera pracę serca i układu krążenia, minimalizując ryzyko chorób serca i zawałów,
  • wspomaga działanie mózgu, poprawia pamięć i koncentrację,
  • wspiera układ nerwowy i odpornościowy,
  • obniża ciśnienie krwi,
  • zapewnia odpowiednie stężenie cholesterolu,
  • zapobiega otyłości,
  • przyspiesza przemianę materii,
  • zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór, depresję, chorobę psychiczną,
  • minimalizuje szkodliwe działanie wolnych rodników, opóźniając starzenie,
  • niweluje ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2,
  • działa przeciwzapalnie i przeciwalergicznie.

Pamiętaj, że właściwości zdrowotne mogą się różnić w zależności od konkretnej ryby (dorsza atlantyckiego, makreli czy tuńczyka) oraz sposobu jej przygotowania.

Społeczności żyjące w odległych czasach nad brzegami mórz i rzek żywiły się przede wszystkim rybami. Dieta mieszkańców terenów pozbawionych zbiorowisk wodnych była natomiast uboga w rybne posiłki. Współcześnie możesz cieszyć się zdrowymi, rybnymi daniami bez względu na to, gdzie mieszkasz. Warto to docenić i jak najczęściej sięgać po ryby i owoce morza.