Zakalec – dlaczego powstaje

Lubisz przygotowywać ciasta, ale czasami zdarza się, iż wychodzą niedopieczone? Czemu zakalec powstaje i jak go uniknąć? W tym artykule znajdziesz odpowiedzi na te pytania. Najczęstsze przyczyny powstawania zakalca to:

  1. Nieodpowiedni przepis – nawet drobna pomyłka może sprawić, że ciasto po prostu nie wyjdzie. Korzystaj jedynie z tych przepisów, które pochodzą z godnych zaufania źródeł.
  2. Nieprzestrzeganie przepisu – czasami wydaje Ci się, że bez jakiegoś składnika uda Ci się przygotować dobre ciasto? Może okazać się, iż pominięty składnik zepsuje cały efekt. Jeśli chcesz zrobić smaczne i udane ciasto, postępuj zgodnie z tym, co jest zawarte w przepisie.
  3. Nieodpowiednia temperatura składników – mogłoby wydawać się, że jest ona bez znaczenia. Okazuje się jednak, że to ważna kwestia. Przed przystąpieniem do przygotowywania ciasta, warto wyjąć wszystkie potrzebne składniki z lodówki.
  4. Zaglądanie do ciasta – można robić to bez otwierania piekarnika. Jeśli jednak zaglądasz do ciasta przez otwarte drzwiczki urządzenia, prawdopodobieństwo pojawienia się zakalca jest bardzo wysokie. Warto więc tego unikać.
  5. Nieodpowiednia technika mieszania – składniki trzeba mieszać delikatnie, aż do momentu, gdy wszystkie się ze sobą dobrze połączą. Dłuższe mieszanie nie jest wskazane.

Jak uniknąć zakalca

Aby uniknąć zakalca, stosuj się to wskazówek:

  1. Zawsze postępuj zgodnie z przepisem,
  2. Korzystaj z przepisów, które pochodzą z zaufanych źródeł,
  3. Nie otwieraj drzwiczek piekarnika podczas pieczenia,
  4. Wstawiaj ciasto do dobrze rozgrzanego urządzenia,
  5. Składniki na ciasto mieszaj delikatnie, do momentu połączenia,
  6. Jeśli zakalec zdarza się często, warto sprawdzić, czy piekarnik działa prawidłowo.

Powyższe wskazówki nie są skomplikowane, a mogą uratować Twoje ciasto. Jeśli tylko część się nie dopiekła, wystarczy ją odkroić i wyrzuć a resztę ciasta można pokroić na kawałki i zjeść. Zakalec można także dopiec. Wystarczy nakryć wierzch ciasta folią i wstawić ciasto do rozgrzanego piekarnika.