Często mamy opory przed używaniem tłuszczu do pieczenia. Niejednokrotnie obawiamy się, by wypiek nie wyszedł zbyt tłusty bądź zbyt ciężki. Może to przecież zaszkodzić wątrobie lub innym osobom, posiadającym wrażliwy żołądek. Nie mniej jednak tłuszcz to jeden z głównych niezbędnych składników w naszej codziennej diecie. Prócz tego samo natłuszczanie jest bardzo przydatne. Nasmarowana blacha zapobiega przywieraniu wypieku. Jak zatem używać go właściwie i w jaki sposób dodać go odpowiednio podczas pieczenia?
Grunt to zdrowy i naturalny olej
Osoby doświadczone w pieczeniu, a także w gotowaniu wiedzą, że tłuszcz jest musowym elementem każdego przepisu. Bez niego żaden placek nie będzie przyjemnie wilgotny oraz nie będzie się dobrze komponował. Pierwszą rzeczą, z której należy zdać sobie sprawę, to odpowiednie rodzaje tłuszczu. Przykładami mogą być: oliwa z oliwek, olej rzepakowy, oleje roślinne z awokado, migdałów czy kukurydzy. Tego rodzaju oleje idealnie sprawdzą się podczas pieczenia. Zależy nam na tym, by tłuszcz był bezpieczny. Aby tak było musi on się dodatkowo nadawać do obróbki w wysokiej temperaturze. Istnieje podstawowa zasada, według której należy określić punkt, do którego można podgrzać olej, by nie zaczął się palić, o czym będzie świadczyć charakterystyczne dymienie. W przeciwnym razie w tym procesie powstają związki rakotwórcze, których chcemy uniknąć. Istnieją także rodzaje oleju, które w ogóle nie nadają się do podgrzewania, a jedynie do spożywania na zimno. Przykładem może być olej lniany, będący bardzo pożytecznym składnikiem dla zdrowia. Chcąc zapewnić sobie odpowiednią jakość wypieków oraz zadbać o to, by były one całkowicie zdrowe, warto wybierać oleje jedynie naturalnego pochodzenia, czyli tak zwane bio oleje.
Olej to nie tylko dodatek do ciasta
Jednak w kuchni oleju używa się nie tylko jako dodatku do ciasta. Świetnie natłuszcza blachy, dzięki czemu wypieki mogą w łatwy sposób być odrywane i nie przypalają się do podłoża. Pod tym względem najlepszym wyborem są rafinowane oleje do blach, pochodzenia roślinnego. Jest on całkowicie bezpieczny dla żywności i nie zmienia smaku potraw. Najczęściej można kupić zamienniki w postaci produktów do natłuszczania blach. Są one pozyskane z nieutwardzonych tłuszczów, które połączone z wodą powodują utworzenie się emulsji. Do nakładania tego rodzaju olejów na blachy używa się głównie specjalnego pistoletu do natryskiwania, dzięki którym równomiernie rozprowadza się zawartość po formie. Niejednokrotnie można spotkać takie preparaty w formie tuby, które po rozpyleniu mają wygląd białej mgiełki. Tego rodzaju produkty są w znacznej mierze przeznaczone do stosowania przez profesjonalistów oraz branżę gastronomiczną.
Wybieraj oleje naturalnego pochodzenia
Olej to sprzymierzeniec w kuchni. Odpowiednie wyposażenie w narzędzia dostępne na sklep.hertakcesoria.pl to jedno. Jednak drugim elementem to konkretna wiedza i umiejętności. Umiejętne wykorzystanie tłuszczu może znacznie ułatwić powstawanie wypieków. Pamiętając o charakterystyce i o odpowiednim doborze oleju zapewnimy sobie bezpieczeństwo, a nasze ciasta oraz potrawy będą całkowicie zdrowe, nie powodując przy tym niestrawności. Wybierz odpowiedni olej dla siebie i ciesz się smakowitymi wypiekami, które przypadną do gustu wszystkim, dla których zostanie choć jeden kawałek!
Najnowsze komentarze