Chociaż wybór blachy do ciasta lub innych wypieków może nie wydaje się zbyt trudny, to przed zakupem warto rozważyć kilka rzeczy. Nawet jeśli chodzi o samą jej konstrukcję, jest z czego wybierać. Gdy ma się w zwyczaju spędzać dużo czasu w kuchni, przeważnie już na start nabywa się co najmniej dwa naczynia tego typu. Dobrym pomysłem jest również posiadanie takich różniących się rozmiarem, aby stawiać na różnorodność. Jeśli jesteście ciekawi, czym się kierować w trakcie selekcji, to bez obaw, pomożemy!

Konstrukcja do pieczenia i wykończenia zapobiegające przywieraniu

Najpopularniejszymi i najbardziej ekonomicznymi są blachy jednowarstwowe bez powłoki zapobiegającej przywieraniu. Są one używane od pokoleń i wielu piekarzy nadal ich używa. Jednak te z wieloma warstwami oraz cięższą konstrukcję, zwłaszcza te z rdzeniem aluminiowym, działają lepiej i oferują bardziej równomierne rozprowadzanie ciepła.

Następny wybór tyczy się wykończenia nieprzywierającego lub nie. Jest to całkowicie osobista preferencja, ale wariant nieprzywierający znacznie przyspiesza czyszczenie i łatwiej, jest wyjąć z niego wypiek. Należy przy tym pamiętać, ze ta opcja nie eliminuje całkowicie potrzeby smarowania patelni przed pieczeniem.

Blacha do ciasta fakturowana z powłoką nieprzywierającą Michel 28×24 cm

Jeśli planujesz używać papieru pergaminowego lub silikonowych wkładek, nie musisz wydawać dodatkowych pieniędzy na blachy nieprzywierające. Co więcej, silikonowe wkładki zwykle pomagają w wydajności pieczenia. Papier pergaminowy to z kolei świetny sposób na ograniczenie czyszczenia; są wyrzucane po użyciu i ułatwiają usuwanie wypieków z arkuszy.

Z bokami lub bez

Istnieje wiele możliwości wyboru, w tym blachy płaskie, lub takie, które mają tylko jedną krawędź boczną oraz krawędzie dookoła. Przy tym różne są dostępne wysokości boków. Całkowicie płaskie mogą być również używane do eksponowania/serwowania udekorowanego ciasta. Te z tylko jedną boczną krawędzią ułatwiają wyjmowanie i przenoszenie upieczonych ciasteczek bez ich łamania. Modele ze wszystkimi krawędziami są jednak bardziej uniwersalne – prócz słodkich wypieków można w nich zrobić też pizzę!

Z uchwytami lub bez

Blachy do pieczenia z uchwytami ułatwiają wyjmowanie gorących naczyń z piekarnika. Te z wkładkami silikonowymi pomagają również zmniejszyć ryzyko poparzenia podczas obsługi, co jest dodatkowym atutem.

Dlaczego trzeba brać pod uwagę rozmiar?

Jeśli chcesz zmniejszyć zużycie energii i czas pieczenia, poszukaj blachy, w których możesz umieścić dwa arkusze do pieczenia w piekarniku na tym samym stojaku. Jeśli masz duży piekarnik, może to nie być problemem. Często można też upiec jeden mniejszy arkusz wraz z większym.

Podsumowanie

Niezależnie od pory roku zawsze trafi się okazja i chęć do zabrania się za pieczenie ciasta. W końcu zawsze może najść ochota na słodki wypiek domowej roboty. Tym bardziej warto być przygotowanym i mieć w kuchni pod ręką jakościową dedykowaną blachę. Wówczas jabłecznik, brownie, ale i ciasteczka różnego typu nie będą stanowić większego wyzwania.