Szansy na poprawę koncentracji szukamy raczej w ziołach, ćwiczeniach pamięci czy suplementach. Możemy ją także poprawić, gdy królujemy w kuchni, dzięki mocy przypraw.

Pietruszka i tymianek

Apigenina, która jest składnikiem pietruszki, to flawonoid, który może poprawiać przesyłanie sygnałów nerwowych, jak i stymuluje tworzenie się komórek mózgu.
Wpływa na koncentrację, zdolność uczenia się i zapamiętywania.
W starożytności pietruszkę i tymianek rozdrabniano z oliwą z oliwek i tak przygotowaną przyprawę zjadano aby poprawić pracę mózgu.
Poza pietruszką i tymiankiem apigeninę można także znaleźć w czerwonej papryce i rumianku.

Rozmaryn

Szczególnie polecany jest osobom po 65 roku życia, ponieważ wpływa na pamięć, zdolność zapamiętywania zaplanowanych działań. Takich na przykład jak data urodzin.

Kurkuma

Jest znana ze swojego pięknego żółtego zabarwienia, niektórzy dosypują jej szczyptę do gotowania makaronu lub rosołu aby miał ładniejszy kolor.
Kurkuma zawiera kurkuminę i tumeron, które wspólnie poprawiają pracę mózgu poprzez wzmacnianie i regenerację uszkodzonych komórek a także stymulację produkcji nowych.
Kurkumina jest także składnikiem przypraw curry.

Podczas gotowania codziennych potraw niewiele trzeba zmienić, żeby usprawnić działanie naszego mózgu, co w dzisiejszych czasach jest dość pożądane.
W codziennym chaosie mnóstwa spraw, lepsza pamięć i koncentracja jest niemal na wagę złota.